Reflektioner
Med mitt projekt ville jag visa hur Stockholms samhälle är under förändring och hur vi idag får väldigt mycket inflytande från USA. Med mina bilder har jag försökt gestalta hur det kanske kommer att se ut i framtiden med dessa inflytningar och förändringar. Jag blev väldigt nöjd med mina bilder och jag fick till slut till dom som jag ville. Utställningen är jag nöjd med också. Utskrifterna fick jag göra några tester först då de första testerna inte såg ut som på skärmen på datorn.
I den första bilden (den till vänster) hade jag för lite skärpa först när jag skrev ut den. Det ändrade jag med ett högpassfilter för att jag ville få personen på bilden ännu mera skarp. Jag fick även för blåa toner och tyckte att bilden var lite för kall på den delen (förgrunden) så där fick jag gå in och försöka göra selektiva färgändringar för att få en lite mer varmare och "välkomnande" känsla, samt en bättre hudton på personen. Den största utmaningen var dock med byggnaden och att få den att smälta in i bilden. I början tyckte jag att den inte hade samma färger och färgtoner som resten av bilden samt att hustaken under var för ljusa så det såg verkligen inklippt ut vilket jag inte ville. Det löste jag med att ta efterbelyspenseln på hustaken under där byggnaden är inklippt. Då blev det mycket bättre och byggnaden smälte in. Sedan ändrade jag färgerna och färgskalorna på byggnaden så den fick en varmare ton och passade in mycket mer. Dett gjordde jag i ett eget filter och fick även hjälp mycket av Emma i klassen, inte bara just med färgskalorna utan med annat också så som exempelvis rådgivning. Ett annat svårt problem jag stötte på var att ge den stora byggnaden samma oskärpa som husen under. Byggnaden var helt skarp när jag klippte in den men ville lägga på oskärpa för att få den att passa in i bakgrunden. Detta gjorde jag också med olika oskärpa filter (bland annat gausisk oskärpa) men även med oskärpaverktyget. Sedan använde jag mig av skugg- och efterbelysverktyget för att få till bra ljus som skulle likna de ljus de andra byggnaderna har i bilden.
I den andra bilden (till höger) tyckte jag att husen i bilden hade för stora kontraster, alltså det till vänster var för ljust och överexponerat och byggnaden till höger blev då lite för mörka om man jämförde. Det ändrare ja genom att jobba med högdagar och skuggor tills jag fick ett önskat resultat. Annars var färgerna fina i denna tycker jag, även när jag skrev ut bilden. Den största utmaningen här var att klippa ut trafikljusstoplen och alla soppor under den. Sedan att sätta ut skugga under så att det såg ut som om den verkligen står på gatan var lite knepigt. Det jag gjorde då var att jag gjorde detta i flera olika lager och målade med pänslen svart i kanterna där jag ville ha min skugga. Sedan satte jag gausisk oskärpa på det lagret och ibland även ändrade opositeten för att få önskat resultat, och det blev jag väldigt nöjd med och tyckte det såg verklighetstroget ut. En till grej jag hade problem med var att få till skugga på själva stolpen. Den var svårast men försökte att använda mig av samma metod här samt med efterbelysverktyget. Utmaningen var verkligen att få till skuggorna i rätt riktning också men det tycker jag att jag lyckades med och så är jag nöjd med hela bilden.
Jag är nöjd med båda mina bilder och tycker verkligen att jag lyckades förmedla den känslan jag ville och budskapet. Fotoutställningen är jag också nöjd med. Där var det faktiskt flera som vid första anblicken inte förstod att bilderna var fejkade tills de tittade lite mer på dom. Jag blev nöjd med färgerna och ljuset på utskrifterna och även vilket format de blev i. Det var bra storlek och material för mina bilder då de inte behövde något jätteavancerat.
Mina kontakter jag har mailat svarade inte tyvärr men då väljer jag att använda mig av en av kontakterna från det förra projektet:
Alexander Crispin
Alexander Crispin är en sortsinspiration till mig. Hans bilder är rologa, kommersiella och väldigt tilltalande. Även ifall jag inte ska vara komersiell så tar jag till mig hur han har använt ljus och kompositioner på ett väldigt snyggt sätt.
Det här skickade jag via mail:
Vad använder du i huvudsak när du klipper in saker i en bild?
Vad tycker du är det viktigaste att tänka på då?
Det han svarade var:
Jag antar att du menar vilket program man använder?
Photoshop, och ibland med effekter i Adobe After-effects.
Viktigast är att ljuset, vinkeln, perspektiv etc stämmer. Sedan att friläggningen blir så bra det bara går.
Det här var frågorna som jag skickade till stockholm.se, visitstockholm.com och stockholm-turist.se men som jag inte fick svar på från någon av dom:
Vad gör ni med era bilder för att locka turister så mycket som möjligt, på vilket sätt tar ni dom bilderna? Vad tänker ni på när ni tar bilder ut över stora vyer över Stockholm? Tänker ni på något särskilt när ni tar bilder på byggnader och hus?